Saturday, August 7, 2010

Ungkit...

Perangai buruk Umno /BN selama ini masih lagi menjadi bahan bekempen mereka setiap kali pilihanraya samaada umum ataupun kecil diadakan. Umno/BN melalui jentera parti mereka akan acapkali mengungkit jasa-jasa yang mereka lakukan sekan-akan tanpa mereka rakyat akan terus merempat selama-lamanya sejak 50 tahun yang lalu.

Umno terlebih lagi akan menggunakan pelabagai strategi kolot mereka mendabik dada dengan segala pembangunan yang ada sebagai jasa mereka. Mitos 'Tanpa Umno Melayu Merempat' di tanahair sendiri merupakan kegemaran pemimpin Umno takala menghadiri mana-mana program yang dijalankan mereka. Kegemaran melakarkan kebaikan diminda oraang Melayu oleh Umno akan berterusan selama-lamanya memandangkan ianya seakan menjadi dara daging mereka untuk mengungkit. Umno mendabik dada kononnya segala prasarana seperti masjid, jalanraya, lebuhraya , sekolah dan bermacam-macam lagi merupakan jasa mereka yang rakyat seharusnya berterima kasih..Rakyat bukan sahaja harus berterima kasih malah wjib mengundi mereka semula diatas jasa-jasa mereka.

Apa yang Umno/BN lupa atau buat-buat lupa adalah segala yang digembar-gemburkan mereka merupakan sesuatu yangwajib dilakukan oleh mana-mana pemerintah sekalipun. Malah jika Pakatan Rakyat memerintah nanti, kemudahan-kemudahan asa seperti itu sebenarnya wajib disediakan ataupun dipertingkatkan kerana memang itu tanggungjawab sebagai pemerintah....Jadi untuk medabik dada kononnnya Umno/BN yang banyak berjasa menyediakan segala keerluan asas itu hasil daripada kebaikkan mereka adalah satu yang karut.

Ungkitan sedemikian hanya menunjukkan 'ketidakikhlasan' mereka dalam membela nasib rakyat selama ini. Malah mereka lakukan ini seakan-akan segala kemudahan yang disediakan datang dari hasil titik peluh wang mereka. Walhal, segala perbelanjaan mereka sebenarnya datang dari duit rakyat. Melalui cukai yang dikutip, hasil bumi seperti galian dan pertanian , Umno/BN sebenarnya hanya menolong mengurus dan membelanjakan wang rakyat untuk rakyat.

Jadi untuk mengambil seluruh kredit dan memaksa rakyat untuk membalas jasa mereka dengan mengundi mereka semula sememangnya sesuatu yang tidak semestinya diikut rakyat. Hak mengundi dan memilih kerajaan terletak secara mutlak kepada rakyat. Kepada Umno/BN , sedarlah dan cukuplah setakat ni rakyat dipijak dan ditindas. Mitos yang selama ini digunapaki tidak akan dapat lagi menyekat perubahan rakyat kepada yang lebih baik.....

No comments: