Sunday, February 21, 2010

Melayu PP Terpinggir Lagi.....



Kerajaan Negeri Pulau Pinang sekali lagi meminggirkan orang Melayu Pulau Pinang apabila Ketua Menterinya melantik seorang berbangsa 'CINA' sebagai Yang Dipertua MPPP yang baru. Oops silap rupa-rupanya Lim Guan Eng telah melantik seorang wanita Melayu buat julung-julung kalinya sebagai YDP MPPP.

Setiausaha Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Patahiyah Ismail dilantik sebagai Yang Dipertua (YDP) majlis itu berkuatkuasa 1 Mac ini. Ketua Menteri Lim Guan Eng yang mengumumkan pelantikan itu hari ini berkata Patahiyah yang ketika ini memangku jawatan YDP majlis itu adalah wanita pertama di negara ini dilantik menerajui pihak berkuasa tempatan.

"Selepas persaraan Tan Cheng Chui sebagai YDP MPPP, Patahiyah dilantik memangku jawatan itu dan beliau telah menunjukkan prestasi memuaskan," katanya kepada pemberita di sini.

Tan, 54, memutuskan untuk bersara awal atas sebab kesihatan.
Patahiyah mengambil alih jawatan setiausaha MPPP pada Jun lepas selepas Tan, yang sebelum itu menyandang jawatan tersebut dilantik sebagai Yang Dipertua. Beliau menyertai MPPP sebagai seorang arkitek di Jabatan Bangunan pada 1985.

Mana perginya 'pendemo-pendemo' Umno dan 786 ? Tak malukah mereka kepada kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang selama ini. Kalau nak diharapkan Umno , tak mungkin Patahiyah dilantik menjadi YDP MPPP yang baru. Mana Ibrahim Ali dan Naina Merican nak letak muka depa ?

No comments: